Куба – все по-популярна дестинация за американците

КубаИнтересът на американските посетители на Куба отбелязва стабилна тенденция нагоре за последните години – това показват цифрите в отчет на Националния статистически център. От 41 900 през 52 500 до 63 000, съответно през 2010 г., броят на туристите като че ли ще достигне рекордните 70 хиляди по време на управлението на президента Бил Клинтън. След този връх, по време на администрацията на Дж. Буш Младши, данните показват рязък спад, достигнал само 30 хиляди посетители към края на мандата му. В данните от последните няколко години дори не влизат около 350 хилади кубински американци, защото в Куба те не са считани за чужденци и не влизат в туристическите статистики.

Покачването на броя на посетителите на Куба се дължи основно на политиката на Обама, който даде зелена светлина за пътуване на кубински американци. Освен това, през Януари бяха въведени мерки за по-лесната мобилност на американци, пътуващи до Куба по религиозни, професионални или хуманитарни причини. Една от целите на тези действия е насърчаване на “естествения” диалог, човешкото общуване на съвсем всекидневно ниво, което да спомогне за евентуални политически промени на комунистическия остров. Ако искате сами да се уверите и защо не, да участвате в успеха на тези политики със знанията си за прехода към демокрация, резервирайте си самолетни билети с Bulgaria Air и Air France с прекачване в Париж. Друга стъпка към преодоляване на физическите и умствените граници, която Обама също предприе, е оторизирането на повече лицензирани кубински туроператори и позволението повече летища да предлагат чартърни полети до Куба. Marazul, най-старата компания, занимаваща се с чартърни полети до Куба, е превозила 3500 пасажери, пътуващи по религиозни, хуманитарни и академични причини” през 2010 г., като се предвижда броят им през 2011г. да достигне 10 хиляди.

Куба е крайно любопитна дестинация за много хора с богатата си култура и история и с успешното просъществуване на комунистическия режим. След кубинската революция през 1959 г., бързата национализация на собствеността, елиминирането на туристическия бизнес и криминализирането на притежанието на чужди валути, едва от края на 90-те започва бавното излизане на страната от изолацията на режима.

Куба