О, неразумний…

Air FranceИма стотици българи, които са готови да дадат луди пари за самолетни билети на Air France, Lufthansa, British Airways и куп други авиокомпании, само за да зърнат парче стара тухла на другия край на света. Дали същите са виждали и част от нашето историческо и природно богатство не е темата, която ще обсъждам. Предмет на настоящето писание са похвалните усилия на западните ни съседи да убедят света, че притежават “единствено и уникално” природно чудо – техния Дяволски град (Дяволя варос(ш)), който нито е единствен, нито пък уникален, при положение че съвсем близичко от географска гледна точка се намират прекрасните български Стобски пирамиди. Сръбските са на южния склон на планината Радан, а нашите са в западната част на Рила, до едноименното село Стоб, което някога е било цветущ град и крепост – през 9 век. За нашите пирамиди има няколко прекрасни легенди, които им придават необходимия мистичен чар и те по нищо не отстъпват на сръбските, които между другото участваха в конкурса за новите Седем чудеса в света.

Разликата е в това, че ние не си мърдаме пръста (и като казвам “ние” имам предвид държавата) за да популяризираме по света подобни български обекти, нито пък се опитваме да ги превърнем в туристическа атракция, което от своя страна би развило умножаващите се западнали селски региони. За сметка на това, в Уикипедия за района на Дяволския град пише следното: “Между 1870-1878 г. Куршумлия е част от Българската Екзархия, а от 1915-1918 г. и част от България.”

Въпреки че от септември скалният феномен е част от 100-те национални туристически обекта и е близо до Рилския манастир не намерих организирани екскурзии до там, докато куп български туроператори организират и рекламират на сайтовете си екскурзии до сръбския му вариант.