Перу – страната на инките, орхидеите и картофите

ПеруВ северозападната част на континента Южна Америка се намира наследника на империята на инките – Перу. Страната разполага с 15 летища, 4 от които обслужват международни полети. Най – удобният вариант за пътуване е от летище София. Изгодни полети само с едно прекачване предлагат Air France, IBERIA и KLM.

Разходка сред изгубения град

Културно-историческата забележителност, с която Перу е известен е комплексът Мачу Пикчу, построен през 15 век. В буквален превод името му означава „стар връх”. Дворци, храмове и по-обикновени постройки формират „изгубения град на инките”, разположен на 2430 м надморска височина в Андите. Смята се, че Мачу Пикчу е създаден като резиденция на владетеля Пачакути, който е оценен от европейските завоеватели като Александър Велики на новия свят. Според други научни хипотези, той е служил като военна крепост или религиозен комплекс. Едно от най-интересните предположения е, че инките са криели хубавите си жени там, за да ги опазят от завоевателите. То се обосновава от факта, че 109 от общо 135 открити скелета по време на разкопки, са били женски.

Куско – домът на слънцето

Мачу Пикчу се намира в непосредствена близост до Куско, който е най-старият населен град в двете Америки. Дали, заради специфичното съчетание на географско положение и климат, или поради друга причина, учени са установили, че това е градът с най-силно ултравиолетово излъчване в света. Най-вероятно древните инки са усетили тази уникалност и затова са избрали Куско за култ към слънцето. Недалеч се намира Титикака – най-високото плавателно езеро на света, на 3800 м надморска височина. Легенда разказва, че от него са произлезли прадедите на инките. Интересна гледка са жилищата на езерните хора, изградени от и върху тръстика сред водите на Титикана. Индианското население е създало и обитава повече от 30 острова, най-големите от които са Урос и Такиле.

Интересен факт е, че Перу е родината на един от най-предпочитаните зеленчуци в света – картофът. Перуанците обичат да използват фразата: „Аз съм повече перуанец от картофа “, когато са горди с постиженията на страната си или свой сънародник. Наред с този добре познат хранителен продукт, трябва да опитате националната напитка на Перу – Pisco Sour. Това е коктейл от гроздова алкохолна напитка, подобна на българската ракия, лимони, подсладена вода, белтъци и малко пелин. Друга емблема на страната е орхидеята. В южноамериканската държава виреят 1625 вида от нежното цвете, като 425 растат в района на Мачу Пикчу. Собствениците на един от хотелите в близост до свещения град, са усвоили това биоразнообразието, като са създали най-голямата частна колекция от 500 вида орхидеи.

Лима е конквистадорската перла на Южна Америка

Разбира се, не може да пропуснем столицата Лима, която е важен административен, икономически и културен център. Испанските конквистадори са я наричали „град на кралете“ и я обявяват за столица на своите владения в Латинска Америка през 1535 г. Превръщат я в контролен пункт за износ на колониалните богатства към стария свят. В днешно време забележителностите на Лима все още напомнят за нейния исторически престиж и блясък. Някои от задължителните обекти за посещение са: катедралата Сан Марко от 16 в., Президентският дворец, Паркът на маслините, Паркът на влюбените, музеят на златото, в който има и богата експозиция на оръжия, археологическият музей Рафаел Херера, най-старият университет в Северна и Южна Америка – Сан Маркос.

Перу е една от онези екзотични дестинации, които с лекота увличат гостите си в приказни пейзажи от амазонски гори, високи планини, извиващи се пълноводни реки сред свежо зелени хълмове, кристалните езера, древни дворци и крепостни стени, експлозия от нетипични вкусове и аромати, симбиоза между местната и европейска култура. Но може би най-голямото предимство на Перу е тайнствеността, с която посреща и изпраща изследователи и любопитни туристи хилядолетия наред.